Resepi Aiskrim Unicorn Homemade Guna 4 Bahan [Mudah]

siapa suka aiskrim?

apabila anda peminat aiskrim bernasib baik kerana hari ini saya nak share resepi aiskrim unicorn, resepi ini sangat mudah dan sesiapa sahaja boleh buat cuma untuk mendapatkan bahan-bahanya mungkin sedikit sukar.

sebenarnya aiskrim ini adalah produk terbaru dari Wall’s iaitu Unicornetto yang bertemakan unicorn. aiskrim ini dibuat kerana diilhamkan dari Magical Unicorn yang sedang Happening itu. kali pertama di lancarkan aiskrim ini serta merta viral di seluruh dunia.

Resepi Aiskrim Unicorn

apabila anda belum mencubanya, segera cuba kerana harganya pun murah hanya RM3.20 sahaja. anda boleh membeli dimana-mana kedai serbaneka.

Resepi Aiskrim Unicorn

kali pertama saya lihat ianya sedikit serupa dengan Wall’s Rainbow dan selepas aku cuba rasanya macam Flavor Strawberry yang sangat kuat di tekak. tetapi katanya aiskrim ini berperisa Marsmallow dan Cotton Candy.

saya fikir rasanya sesuai dengan selera saya dan sangat sedap. saya pun menjadi sedikit kecanduan dengan aiskrim ini kerana selalu beli kat kedai serbaneka. didalam hati apabila selalu beli sayang membazir duit akhirnya timbul idea teringin buat sendiri.

Resepi Aiskrim Unicorn

Imej Disco Dust

saya pun cuba cari resepinya tetapi tak ada satupun kawan blogger malaysia yang sudah menulis resepi ini di blognya. nasib baik kerana saya tak berputus asa akhirnya saya menemukan resepi ini di pinterest yang dikongsikan oleh orang jerman.

resepi aiskrim unicorn ini sendiri sudah saya ubah sesuaikan menurut selera saya dan rasanya pun sedap, hampir serupa dengan yang dijual di kedai-kedai tu.

Resepi Aiskrim Unicorn

Resepi Aiskrim Unicorn

Soohmi Fajria
pada tengah hari yang panas tidak ada yang lebih baik selain makan aiskrim kerana sangat segar di tekak. tetapi lebih senang apabila kita boleh buat aiskrim sendiri bersama kanak-kanak.
5 from 1 vote
Total Time 8 hrs 10 mins
Course Aiskrim
Cuisine American
Calories 585 kcal

Ingredients
  

  • 2 cawan whipping cream
  • 14 auns susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 5 jenis pewarna makanan apa apa warna mengikut selera

BAHAN HIASAN

  • star springkles secukupnya
  • Disco dust optional
  • Cone Aiskrim optional

Instructions
 

  • mula mula masukkan whipping cream kedalam mangkuk besar kemudian putar menggunakan mixer dan apabila anda tak punya mixer boleh guna blender.
  • selepas itu tuangkan susu pekat manis bersama esen vanilla kemudian putar hingga semua bahan tercampur.
    Resepi Aiskrim Unicorn
  • pisahkan adunan menjadi 5 bahagian kedalam mangkuk dan seterusnya masukkan pewarna makanan 2-3 tetes setiap mangkuk (1 warna setiap mangkuk) kemudian kacau rata menggunakan sudu.
    Resepi Aiskrim Unicorn
  • siapkan bekas untuk aiskrim kemudian lapiskan aiskrim setiap warna. disini saya melapisi setiap 1 sudu pertama guna biru, hijau, dan ungu kemudian di lanjutkan warna kuning dan pink (ulangi lapisan warna hingga semua adunan habis).
    Resepi Aiskrim Unicorn
  • kemudian dengan menggunakan pemegang sudu kacau putar perlahan hingga semua warna tercampur (ingat hanya putar sedikit sahaja supaya nampak macam pelangi).
    Resepi Aiskrim Unicorn
  • step seterusnya taburkan disco dust dan star springkles diatasnya kemudian tutup rapat menggunakan plastik dan masukkan dalam peti beku selama 8 jam atau hingga aikrim siap.
    Resepi Aiskrim Unicorn
  • untuk menyediakanya siapkan cone aiskrim kemudian masukkan aiskrim kedalam cone, siap untuk dimakan!

Notes

disco dust memang terlihat seperti pasir tetapi ianya tidak beracun dan bertujuan untuk menghias kek sahaja. tetapi semua terpulang kepada anda apabila tak menggunakan disco dust pun tak apa.
Keyword Aiskrim Unicorn

dimana nak beli star springkles dan disco dust?

anda bisa membeli dimana-mana kedai kek atau apabila di kedai kek tak ada ana boleh membeli di online shop semacam shoope, saya sendiri membeli kedua bahan tersebut kat shoope.

Resepi Aiskrim Unicorn

Imej Star Springkles

Wall’s Cornetto memang tak pernah berhenti untuk membuat aiskrim jenis baru setiap tahunnya. selalunya ada sahaja aiskrim yang baru. biasanya yang gemar makan aiskrim adalah anak remaja terutamanya budak perempuan.

sedikit petua dari saya untuk anda anak bujang boleh memberikan UniCornetto ini sebagai secret weapon kepada anak gadis supaya anda boleh memenangi hatinya. sebab saya sendiri pun mahu apabila ada yang memberikan aiskrim unicronetto percuma…hihihi.

sebelumnya saya berkata Aiskrim ini sesuai dengan selera saya kerana penggabungan dari Cotton Candy yang sangat creamy dan Marsmallow yang lembut kemudian taburan topping choco ricenya menjadikan ianya punya rasa yang khas di lidah saya.

lebih lebih lagi ada rasa sos Strawberry yang membuat saya teringin makan berterusan. apabila anda pernah mencuba pasti faham dengan yang saya katakan.

oke, itu sahaja resepi aiskrim unicorn yang saya kongsikan dan apabila anda teringin cuba resepi masakan asing saya rekomenkan untuk mencuba biskut german kerana rasanya sedap juga.

sampai jumpa dan happy cooking.

One Response

  1. Soohmi June 4, 2020

Leave a Reply